Skip to main content

Wat is Krav Maga?

‘So that one may walk in peace.’ – Imi Lichtenfeld
Krav Maga, het Israƫlische zelfverdedigingssysteem, is voor kinderen een ideale manier om:

 

bedreigende situaties snel en effectief te de-escaleren en onder controle te krijgen.

Bij de lessen voor kinderen van 5 tot 12 jaar wordt het systeem spelenderwijs aangeleerd. Er wordt naast het vergroten van de fysieke veiligheid ook gewerkt aan de eigenwaarde van de kinderen, zodat ze steviger in hun schoenen staan.

We werken daarvoor met realistische situaties, gegrepen uit het leven of van het schoolplein. Daar waar volwassenen misschien niet in staat zijn om in te grijpen en de kinderen op zichzelf aangewezen zijn. Effectiviteit staat daarbij centraal. Er wordt niet gewerkt aan mooie bewegingen of vaststaande combinaties, maar aan natuurlijke reacties en reflexen.

De geschiedenis van Krav Maga

De grondlegger, Imi Lichtenfeld, hielp leden van de Joodse gemeenschap in Bratislava om zichzelf te verdedigen tegen de Duitse bezetters, in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De technieken moesten snel en effectief zijn, en eenvoudig aan te leren zijn. Uit deze eerste verdedigingsmechanismen is het geĆÆntegreerde systeem gegroeid zoals we dat vandaag de dag kennen. Niet voor niets maken justitie en defensie uit inmiddels meer dan zestig landen gebruik van dit realistische zelfverdedigingssysteem.